• Guide til DAB+

DAB blev til DAB+ den 1. oktober 2017

Fra den 1. oktober sendes alle DAB-kanaler i DAB+-format. Det sker for at give plads til en række nye radiokanaler og dermed flere muligheder for at lytte til radio i Danmark.

Hvad betyder det for dig?

Langt de fleste DAB-radioer kan nu modtage DAB+, men er din DAB-radio købt før 2012, skal den muligvis udskiftes. Følg nedenstående guide og bliv klar til DAB+.

Guide:

Sådan finder du ud af, om din DAB-radio er klar til DAB+

1

Sådan ved du, om du har en DAB-radio

Første skridt er at finde ud af om din radio er en DAB-radio. Det gør du ved at tjekke, om der står DAB eller DAB+ på din radio – bemærk, at DAB/DAB+ ikonet kan stå i bunden. Fremgår det ikke på radioen, kan du kigge i radioens brugermanual.

2

Hvordan finder jeg ud af, om min radio kan modtage DAB+?

  • Først skal du genindstille din DAB-radio. Du genindstiller din radio ved at trykke på autotune/scan eller lignende i 5-7 sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer og genindstiller så sig selv med de nye informationer. Du kan få yderligere hjælp til at genindstille din DAB-radio her.

    Hvis du fortsat har problemer med at genindstille din radio, skal du kigge i din manual eller kontakte forhandleren, hvor du har købt din DAB-radio.

  • Hvis du efter at have genindstillet din DAB-radio, kan lytte til radio, er du klar til DAB+ og de nye radiokanaler.


  • Oplever du, at DR’s radiokanaler optræder to gange på din radio efter, at du har genindstillet den, er det fordi, at din radio har hentet de nye kanaler ned – som vil virke – men ikke har slettet de gamle kanaler, som ikke længere vil virke. For at fjerne de gamle kanaler vil du i nogle tilfælde skulle starte din radio helt forfra for. En af metoderne er, at du slukker for strømmen og lader den stå i 5-10 minutter og derefter starter den op i igen. Hvis dette ikke virker, bør du kigge i radioens manual. Den funktion, du leder efter hedder typisk "gendan fabriksindstillinger", "restore factory settings" eller bare "restore". Hvis du stadig oplever problemer, skal du kontakte forhandleren, hvor du har købt din radio eller producenten af din radio.

3

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan modtage DAB+?

Hvis din DAB-radio ikke kan modtage DAB+, kan du ikke høre DAB-radio efter 1. oktober.

DAB+-radio er dog blot en af flere måder, du kan lytte til digital radio på. Du kan sikre, at du kan lytte til digital radio efter 1. oktober ved at benytte en af følgende muligheder:

  1. Anskaffe en DAB+-radio eller en DAB+-adapter
  2. Via internettet på din computer
  3. På tablet eller smartphone – enten i din browser eller via apps
  4. På nogle fjernsyn har du også mulighed for at lytte til digital radio. Dette afhænger af dit fjernsyn og din tv-udbyder

Læs mere om forskellige måder, du kan lytte til digital radio på her

Husk at genindstille din radio

Selvom du er klar til DAB+, skal du alligevel genindstille din radio efter 1. oktober for at lytte til DAB-radio. Du genindstiller din radio ved at trykke på autotune/scan eller lignende i 5-7 sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer og genindstiller så sig selv med de nye informationer. Hvis du har problemer, skal du kigge i din manual eller kontakte forhandleren, hvor du har købt din DAB-radio.